ACTIVITEITEN
MEESTERSLAGERS
Activiteiten van de
Meesterslagers
Jaarlijks vinden er twee à drie activiteiten van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers plaats. Binnenlandse excursies, buitenlandse reizen en een jaarvergadering in combinatie met een activiteit. De Meesterslagers volgen enerzijds activiteiten om hun kennis en vakmanschap te vergroten, anderzijds om het ambacht voor de hedendaagse consument aantrekkelijk en interessant te houden. Hieronder vind je een kleine selectie aan activiteiten die wij reeds hebben ondernomen om onze kennis te verrijken.
Tour de Randstad
Een dag vol inspiratie en leerzame sessies van collega slagers en andere food inspirators. We begonnen de dag in Volendam met een presentatie van Wim Runderkamp over sturen op cijfers. Een interessante sessie, op basis van jarenlange ervaring, vol met tips en trucs om het meeste rendement te behalen in de slagerij. Uiteraard kregen wij ook nog een rondleiding door Wim en zijn broer en een heerlijk lunchpakketje met verse paling en hun huisgemaakte worsten. De nieuwe winkels van Runderkamp zijn gericht op zelfbediening, waar wij allen veel ideeën op hebben gedaan.
Vervolgens zijn we afgezakt naar Maartensdijk waar we bij de nieuwe winkel van Zweistra ons hebben verlekkerd aan de prachtig gevulde toonbank. Tegenover Zweistra zit groenteboer Landwaart, al is dit ondertussen veel meer dan alleen een groenteboer. In deze enorme winkel kun je eindeloos ronddwalen tussen de heerlijkste maaltijden, groenten, sapjes, salades en allerlei heerlijke gebaksproducten. Je kunt deze winkel niet verlaten zonder een huisgemaakt appeltaartje, dus uiteraard verlieten wij de winkel allemaal met iets lekkers voor thuis.
Na een volle ochtend vol inspiratie en indrukken was het tijd om even bij te komen bij RAUW in Amersfoort, hét restaurant waar je een keer geweest moet zijn als Meesterslager. Er is veel te zien; de enorme Dry aged rijpingskast hangt vol met prachtige stukken vlees. Maar ook het eten is heerlijk. De tafel werd vol gezet met Dry aged entrecote, steak tartare en allerlei ander lekkers.
De dag hebben we afgesloten in ’t Spant in Bussum waar wij een presentatie kregen van de mannen achter Daalder culinair over het concept “Thuis uit eten”. Een initiatief dat is opgezet tijdens corona, waarbij restaurants de mogelijkheid kregen om hun menu’s thuis bij de klant te leveren en op deze manier toch nog omzet te genereren en klanten aan hen te binden. Een ontzettend mooi concept, wat nog steeds groeit en waar mogelijk ook kansen liggen voor de Meesterslagers. Want corona of geen corona, iedereen vindt het heerlijk om thuis uit eten te gaan. Na de presentatie kregen wij het eten uit de box van The Streetfood Club geserveerd. Een overheerlijk shared dining menu met smaken van over de hele wereld.
Iedereen ging naar huis met veel nieuwe energie, inspiratie en zin om het geleerde toe te passen in de praktijk!
Workshop AVO Boerengoed
Na elkaar 1,5 jaar niet gezien te hebben, was het eindelijk weer tijd voor een Meesterslagers bijeenkomst. In het midden van het land hebben wij elkaar getroffen bij Boerengoed. Onder het genot van een hapje en een drankje was er de tijd om bij te praten, van gedachten te wisselen en elkaar te inspireren. Aangezien wij altijd op de hoogte willen zijn van de laatste food trends en deze graag willen volgen, hebben wij een workshop gevolgd van AVO. Zij hebben allerlei vegetarische producten onder de aandacht gebracht, waarbij er ruimte was voor vragen, discussie en uiteraard een proeverij. Naast ons mooie ambacht is het natuurlijk ook belangrijk om te voorzien in de wensen van de consument en hen dus ook wat extra's te kunnen bieden naast onze heerlijke vlees producten.
Vervolgens was het tijd voor een overheerlijke barbecue, georganiseerd door ons grillmasters Ben Keulen en Dennis van de Ven. De meest spannende en lekkere creaties passeerde de revue. Met de Black Basterds weten zij in ieder geval wel raad! Van heerlijk gekruide kippetjes, tot gevulde meatballs en van bavette tot gebakken banaan. Het was weer genieten om inspiratie op te doen tijdens een informele bijeenkomst met de Meesterslagers.
Vega(n) excursie in Londen
Onder begeleiding van collega slager Coen van der Zalm, die enkele jaren in Londen gewoond heeft, hebben wij vele food hotspots bezocht in het prachtige Londen. Hij begeleidde ons gemakkelijk door deze metropool naar een grote variëteit aan bedrijven, restaurants en markten. Behalve de grote warenhuizen bleken vooral de markten en de trendy winkeltjes een bron van inspiratie.
De inspiratie op zo’n trip komt niet enkel van het bezoeken van locaties maar ook vooral uit de gesprekken van de collega´s onderling. Een aantal dagen alleen met vakidioten samen optrekken zorgt dat je met een hoofd vol ideeën weer terugkeert. (Overigens ook met een beetje hoofdpijn van andere zaken, maar dat terzijde). Het feit dat Coen de weg zo goed kende, als collega slager precies wist wat wij wilden zien, en zo de juiste plekjes wist te vinden, maakte het geheel tot een perfecte trip.
Bezoek Markthalle Krefeld en Peka
Als meesterslagers volgen wij nauwlettend alle ontwikkelingen en trends in de foodbranche. In dit kader bezochten wij de Markthalle in Krefeld, die aangeduid wordt als de meest innovatieve supermarkt van Europa. Indrukwekkend hoe hier op een oppervlakte van 11.000 m2 een gigantisch breed assortiment food en non-food aangeboden wordt. Ook hier wordt goed ingespeeld op de trend blurring. Lekker genieten van ter plekke bereide foodproducten en drankjes. Als Meesterslagers hebben wij hier veel inspiratie opgedaan.
De volgende dag waren wij te gast bij Peka aardappelproducten in Odiliapeel. Aardappelproducten zijn een belangrijk onderdeel van onze kant-en-klaarmaaltijden en cateringactiviteiten. Na een rondleiding door het productiebedrijf kregen wij een demonstratie van de vele mogelijkheden met aardappelen. Heerlijke producten op een heel creatieve wijze gepresenteerd en goed toepasbaar in onze bedrijfsactiviteiten.
Spaanse ham importeren vanuit Trevélez
Een grote delegatie van de Vereniging van Nederlandse Meesterslagers heeft een studiereis gemaakt naar Antonio Alvarez Jamones, producent van 100% natuurlijke serranohammen. Het bedrijf is gevestigd in Trevélez, in het zuiden van Spanje in het Alpujarra gebergte, in de regio van Cordoba. Wij kregen daar uitleg over de wijze van productie, de duur en verloop van het rijpingsproces en een smaaktest. Daarnaast brachten wij een bezoek aan een natuurgebied waar de zwarte Iberico varkens vrij leven en zich te goed doen aan smakelijke eikels en gras.
Het zijn vooral deze hammen van de Pata Negras (zwarte poten) die door de kwaliteit en smaak boven alle andere hammen uitsteken. De producent levert sinds 2013 ook in Nederland, rechtstreeks vanuit Spanje. Door zelf de kwaliteit van de hammen te ervaren, met eigen ogen te hebben gezien dat het om een 100% natuurlijk product gaat en de varkens een uitstekend leven hebben gehad, hebben de meeste Meesterslagers de Serranoham uit Trevélez opgenomen in het assortiment.
Overige activiteiten
-
Bezoek supermarkt Zur Heiden Düsseldorf
-
Workshop paddenstoelen
-
Bezoek mesterij voor Wagyu en Hereford runderen
-
Bezoek aan de Markthallen in Rotterdam
-
Stedentrip Parijs met bezoek aan Rungis
-
Masterclass Willem Grievink Hoge Hotelschool Maastricht
-
Slacht experience weekend Oostenrijk
-
Education toekomst van Food
-
Big Green Egg experience Gronau
-
Cursus Serranoham snijden
-
Workshop fermentatie
-
Culinaire trip Zuid-Limburg met bezoek aan authentieke foodproducenten